VIII Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac

06/02/2018

El passat divendres 2 de febrer es va celebrar la VIII Jornada de la Societat Catalana d’Atenció i Tractament del Consum del Tabac inaugurada per la seva Presidenta, l’Àngela Martínez, el President del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, el Dr. Joan Ramon Villalbí i el Secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, el Dr. Joan Guix.

La Jornada va començar amb una taula col·loqui a tenor de les actualitzacions en polítiques i control del tabaquisme a Catalunya, Espanya i a Europa de la mà de la Dra. Carmen Cabezas, la Dra. Regina Dalmau i el Dr. Esteve Fernández, cap de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia. A continuació, es va celebrar la Taula rodona: Més enllà del fumador actiu per parlar, d’una banda, del fum residual del tabac i el seu impacte ambiental i, per altra, sobre l’exposició al fum ambiental del tabac en infants. Les ponents, la Dra. Noelia Ramírez i la Dra. Maria José López van posar de manifest la importància de protegir als no fumadors i sobretot a les poblacions més vulnerables com els nens no només del fum de segona mà sinó també del fum residual perquè aquest perllonga el temps d’exposició a les substàncies tòxiques de tabac.

Després d’esmorzar, el psicòleg Francesc Abella va presentar el seu llibre “Deixar de fumar pot ser divertit” i va amenitzar la jornada compartint amb els assistents anècdotes dels pacients que poden ser molt útils per aconseguir que els pacients deixin de fumar. Tot seguit, els professionals impulsors del programa Pacient Expert –pensat per a fumadors que han fet intents previs per deixar de fumar –van explicar als assistents quines avantatges té aquest programa respecte altres als assistents, les dificultat amb que s’han trobat en el procés i també, els primers resultats d’èxit. A més, dos ex fumadors que col·laboren amb el programa van compartir la seva experiència com a dinamitzadors de grups de cessació tabàquica.

Entre les comunicacions orals seleccionades per ser presentades a la jornada hi havia la del Albert Bueno, membre de la Comissió de Tabaquisme del Consell del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Catalunya, va presentar els resultats de l’estudi ECTEC sobre el consum de tabac en estudiant d’infermeria a Catalunya liderat per la Dra. Cristina Martinez de la Unitat de Control del Tabac de l’ICO.

Per últim, va tenir lloc la Taula rodona: Noves iniciatives pel tractament i la gestió de fumadors a distància on la Dra. Cristina Martinez va presentar el projecte QUIT-MENTAL que ofereix ajuda telefònica per deixar de fumar a pacients que han estat donats d’alta de les Unitats de Psiquiatria d’aguts de cinc hospitals  de Barcelona. Tanmateix, Núria Torres, Cap de la Unitat CECOS i Cap de Sala Hospitalet 061 CatSalut Respon, va exposar el funcionament del 061 en el control del tabaquisme.  Per altre banda, el Dr. Antonia Baena va parlar sobre el qTabac, un  projecte de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. QTabac és un servei de consultes sobre intervencions en tabaquisme dirigit als professionals sanitaris.

Altres fonts d’informació sobre la jornada:

Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT)

Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears


Veure totes les notícies