IV Jornada de Tabac i Salut Mental


El passat 22 de gener es va celebrar la IV Jornada de Tabac i Salut Mental organitzada per la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum, l’Institut Català d’Oncologia i l’Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat.

Durant la jornada es va parlar sobre la implementació de la reforma de la llei del tabac en diferents contexts. Des de l’àmbit de la població general a Catalunya en va parlar la Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya. La Cristina Molina, directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, va referir-se a aquells avenços en la reforma de la llei més centrats en l’àmbit de la salut mental.

La realitat d’aquesta implementació en la pràctica diària va venir donada per una taula de debat de professionals de quatre hospitals de la Xarxa: L’Antònia Raich d’Althaia, la Concepció Martí de l’Hospital de Mollet, la Montserrat Contel de l’Hospital Sant Joan de Déu i la Isabel Feria de l’Hospital Benito Menni. Va ser una taula rodona molt participativa per part dels assistents.

La ponència per part de la Cristina Pinet, de l’Hospital de Sant Pau es va centrar en la continuïtat del tractament del tabaquisme en aquests unitats després de l’alta hospitalària, descrivint el Programa PDT-sm coordinat des de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum i que compta amb la participació d’onze hospitals.

La Sílvia Mondon, de l’Hospital Clínic va parlar sobre les barreres que encara tenen els professionals per a fer aquesta intervenció, conclusions que es van extreure d’un estudi qualitatiu a través de grups focals amb professionals.

La Montse Ballbè va presentar la nova guia de butxaca per a professionals sobre la intervenció en tabaquisme en pacients amb trastorns mentals. Aquesta guia ha estat elaborada per un grup de treball de la XCHSF que aplega a 26 professionals de 16 hospitals diferents de Catalunya.

En Joseba Zabala, metge de l’ajuntament de Vitòria, es va centrar en el binomi de consum tabac-cànnabis i el ja conegut com trastorn per consum de tabac i cànnabis, cada cop més prevalent entre els joves. Va ser un gran final per una jornada fructífera i participativa a on hi van assistir uns 100 professionals sanitaris.

Finalment, en Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de la Generalitat de Catalunya fa fer la cloenda de  la jornada.


Veure totes les notícies