Roda de premsa DMST / SSF 2019

03/06/2019

El Govern prepara una llei per prohibir fumar dins els cotxes i en instal·lacions esportives a l'aire lliure

El passat 31 de maig, amb motiu del Dia Mundial sense tabac, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Joan Guix, van explicar en roda de premsa a la seu del Departament de Salut, les noves mesures per intentar reduir el consum de tabac a Catalunya.

En l’acte els va acompanyar Ricky Rubio, jugador de l’NBA i fundador de The Ricky Rubio Foundation, que protagonitzarà una campanya contra el tabac impulsada per la Generalitat; Carmen Cabezas, Sub-directora general de Promoció de la Salut i Joan Lozano, representant del Comitè Organitzador de la Setmana sense Fum.

El Departament de Salut de la Generalitat va explicar que elaborarà en un any una nova llei d'addiccions que proposarà prohibir fumar en instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l'exterior de parades de transport públic i als vehicles privats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar que pretén ser una "llei ambiciosa" que actualitzi la normativa actual i que també abastarà altres àmbits com l'alcohol, drogues i noves tecnologies, remarcant que es consensuarà amb els sectors implicats i els ajuntaments.

Vergés ha avançat que la llei equipararà la regulació dels nous dispositius que han sorgit en els darrers anys, com les cigarretes electròniques o el tabac sense combustió, i es limitarà l'ús de la cigarreta electrònica, que fins ara només estaven prohibides als centres sanitaris i escolars.

La nova normativa, a més de prohibir fumar en instal·lacions esportives a l'aire lliure, parades de transport i vehicles privats, estendrà a cinc metres el perímetre de prohibició als centres sanitaris, escolars i dependències de l'administració pública.

El consum de tabac ha experimentat un lleuger augment a Catalunya després d'anys de descensos continus, segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2018, passant d'una prevalença del 24% al 25,6%, que ha anat acompanyada d'un augment de la venda de la majoria de productes del tabac.

Durant l'acte, l´organització de la SSF va atorgar els tres premis a iniciatives inspiradores del 2019.

Més informació:

- Teletips 31 Maig DMST

- Dades Setmana Sense Fum (Presentació Carmen Cabezas)

- Infografia resultats enquesta SSF19

- Presentació dades enquesta SSF19

- Premis a tres projectes inspiradorsVeure totes les notícies