XVII Trobada anual de la Xarxa 2019

27/11/2019


El passat 20 de novembre va tenir lloc la XVII Trobada anual de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) a l’Hospital Clínic de Barcelona, en la que vam poder comptar amb la participació d'una bona part dels hospitals que la conformen.

La presentació de la Trobada va anar a càrrec del coordinador de la Xarxa Esteve Fernández, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). Pilar Varela, directora de la Direcció per a les Persones de l’Hospital Clínic, va donar la benvinguda als hospitals assistents amb un missatge engrescador d’unificar esforços des de tots els estaments de les organitzacions hospitalàries, posant èmfasi en la implicació dels alts càrrecs per donar visibilitat i rellevància al projecte sense fum.

Tot seguit, Montse Ballbè, Mercè Margalef i Laura Antón van fer balanç de les accions realitzades des de la coordinació de la Xarxa pel que fa als programes desplegats, la formació realitzada, els materials disponibles i es van presentar projectes de futur.

Posteriorment, Victòria Olivé va presentar l’extensa trajectòria de l’Hospital Clínic i els projectes que s’estan duent a terme al voltant del control del tabac a l’hospital, sota el títol Avançar més enllà de l’Or, doncs recentment han rebut la reacreditació amb aquest nivell d’excel·lència.

Després del descans, Ferran Campillo va presentar la nova guia Tabaquisme Ambiental i Salut Perinatal i Infantil (TASPI) a on han estat involucrats diversos àmbits per a la seva elaboració, a més de donar una pinzellada sobre la tasca que es realitza des de la Unitat de Salut Mediambiental de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa.

Tot seguit, des de la coordinació de la Xarxa es va presentar la campanya “Allunyem el tabac” que vol implementar accions al voltant dels entorns dels hospitals per convertir-los en espais sense fum. En relació a aquesta campanya, la Patrícia Agüera va presentar l’organització No más collillas en el suelo Barcelona per oferir possibles col·laboracions futures al voltant d’aquesta campanya.

Finalment, sota el títol de Píndoles hospitalàries es van compartir projectes i accions d’èxit dels hospitals: Superar amb èxit les dificultats, de la mà de Rosa Carreras de l’Hospital de Santa Caterina, IAS i El projecte sense fum en la gestió privada, per part d’Esther Concha de l’Hospital General de Catalunya.

La jornada va tractar temes d’interès per als assistents que van fomentar la participació fent aportacions de gran vàlua per a poder avançar tots junts en el control del tabac als hospitals de Catalunya.

Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de l’Agència de Salut Pública de Catalunya va cloure l'acte amb reflexions per endur-se cap a casa i va fer l'entrega de les acreditacions extraordinàries que es van atorgar als tres centres que l’han rebut durant aquest període:

- Hospital General de Catalunya (Argent)
- Hospital de Mollet (Argent, menció or)
- Hospital Universitari Germans Tries i Pujol (Bronze)
Moltes gràcies per la vostra implicació!

Posem a disposició les presentacions que es varen realitzar AQUÍ

Podeu veure un recull de fotos AQUÍVeure totes les notícies