XVIII Trobada de la Xarxa - 27 novembre 2020

04/12/2020

El passat 27 de novembre, vam celebrar la XVIII Trobada de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Aquest cop, i per primera vegada degut a la pandèmia del COVID-19, la reunió es va portar a terme en format virtual durant dues hores i no de manera presencial durant un matí, com sempre s’havia fet.

L’Esteve Fernández, coordinador general de la Xarxa, va presentar i conduir la jornada donant pas, en primer lloc, a la consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, la Hble. Sra. Alba Vergés, que va inaugurar la Trobada reconeixent la tasca realitzada per tots els hospitals catalans en el control del tabac.

Tot seguit, es va donar pas a la primera conferència a càrrec de Josep Maria Suelves, cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de la Generalitat, que va fer un resum i reflexió sobre com s’ha abordat el tabaquisme en temps de pandèmia i les qüestions que encara queden per resoldre al voltant del COVID-19 i el tabac.

Per a les qüestions tècniques de la coordinació de la Xarxa, la Laura Antón, la Mercè Margalef i la Montse Ballbè van resumir les novetats més destacades, com ara la nova manera més objectiva d’omplir el qüestionari SelfAudit, la nova i augmentada oferta formativa en línia de la Xarxa o l’aplaçament del procés d’acreditació dels hospitals a l’any 2021 degut a la pandèmia.

En aquests moments excepcionals a l’àmbit sanitari vam voler, també, copsar l’experiència de tres hospitals a l’hora de gestionar el “Projecte sense Fum” en temps de pandèmia:

Montse Adell, coordinadora de l’Hospital de Figueres, comentava la gran afectació dels projectes relacionats amb el tabac degut a la pandèmia però també els esforços constants per continuar aquesta feina i seguir amb una prova pilot per sistematitzar el seguiment post-alta a Atenció Primària del pacients ingressats que fumen.

Maria Teresa Puig, coordinadora de l’Hospital de Sant Pau, va reflectir les dificultats de tirar endavant el “Projecte sense Fum” en un hospital de primer nivell amb un elevat número de pacients ingressats per COVID-19. Malgrat tot, ja s’estan reactivant amb nous projectes i un nou protocol per a atendre pacients ingressats que fumen.

El coordinador de la Clínica Terres de l’Ebre, Joaquim Guasch, va compartir la gran transformació del seu hospital general en un hospital exclusiu materno-infantil assumint nadons prematurs greus, degut a la pandèmia. No obstant, sempre van seguir amb l’atenció al pacient fumador ingressat i amb una nova modalitat de telemedicina per a l’atenció ambulatòria per deixar de fumar.

Com a conferència final, la Pilar Roig ens va fer una emotiva comunicació sobre la seva llarga trajectòria com a coordinadora del “Projecte sense Fum” a l’Hospital Sant Joan de Reus, just en el moment de la seva jubilació i com es va fer el relleu cap a una nova coordinadora amb molta experiència, la Lourdes Rofes.

A la part final de la jornada, l’Esteve Fernández va donar la benvinguda oficial als nous centres que enguany s’han adherit a la Xarxa: el Centre Sociosanitari Monterols del Grup Pere Mata i els centres de Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

També va ser una satisfacció poder fer esment del nou hospital amb nivell Or de la Xarxa obtingut aquest any 2020, la Fundació Sanitària de Mollet. Enhorabona a la coordinadora, Gemma Mayor i resta de companys!

Per finalitzar, la Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat de Catalunya, va fer la cloenda de la jornada mostrant, com sempre, el seu suport personal a la labor de la Xarxa i el suport de tot l’equip de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Des de la Xarxa, agraïm als més de 40 assistents a la Trobada la seva participació que va fer de les fredes connexions d’internet una jornada molt càlida.

Fins l’any vinent!

* Les presentacions les podeu consultar a l'Slideshare de la Xarxa.

* Podeu visualitzar el vídeo de la Trobada aquí




Veure totes les notícies