31 maig DMST - Campanya Allunyem el tabac

31/05/2021

Els hospitals guanyen espai saludable amb la campanya Allunyem el tabac

La campanya pretén allunyar el consum de tabac de les entrades als recintes hospitalaris amb l’objectiu final de reduir la visibilitat del tabac, desnormalitzar-ne el consum i sensibilitzar la població sobre la importància de deixar de fumar.

Avui, 31 de maig, se celebra el Dia Mundial sense Tabac. Coincidint amb aquesta data es posa en marxa la campanya Allunyem el Tabac que pretén allunyar el consum de tabac de les entrades als recintes hospitalaris amb l’objectiu final de reduir la visibilitat del tabac, desnormalitzar-ne el consum i sensibilitzar la població sobre la importància de deixar de fumar.

L’actual Llei del Tabac 28/2005, amb les seves posteriors modificacions, va prohibir fumar a l’interior dels centres sanitaris i posteriorment va ampliar aquesta prohibició a tot el recinte sanitari, incloent les àrees a l’aire lliure. Aquest va ser un pas important cap a la desnormalització del consum del tabac. No obstant, una de les conseqüències d’aquesta millora ha estat que a les entrades dels recintes sanitaris es concentra una quantitat considerable de persones fumant. Això comporta que el fum ambiental del tabac pugui entrar a l’interior dels centres i que a les portes d’entrada es visualitzi en gran mesura el consum de tabac i les burilles al terra, fet que no ajuda a la imatge de l’hospital com a centre promotor de la salut.

La campanya Allunyem el Tabac ha estat dissenyada amb l’objectiu de crear una àrea lliure de tabac a les entrades i així allunyar aquest consum i la seva visibilitat. La fita final és la de sensibilitzar la població de la importància de deixar el tabac. A la vegada, també vol reforçar el rol modèlic dels professionals de la salut que treballen al centre com a agents promotors de la salut.

Diversos hospitals de la Xarxa ja han començat ja a implementar la campanya parcialment o en la seva totalitat als seus voltants, com són: Hospital Clínic de Barcelona, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital del Mar, Hospital de l'Esperança, Centre Fòrum i Centre Dr. Emili Mira, Hospital de Figueres, Fundació Hospital de Palamós, Fundació Althaia, Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Hospital Benito Menni CASM i Hospital Duran i Reynals.

Amb l'experiència d'aquests hospitals pioners, els centres de la Xarxa que vulguin implementar la campanya o part de les accions que es proposen podran comptar amb els materials i l'assessorament de la Xarxa.

Aquesta campanya s’ha inaugurat durant la Setmana Sense Fum, que es porta a terme del 25 al 31 de maig, en referència al 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac.





Veure totes les notícies