XIX Trobada de la Xarxa – 19 de novembre de 2021

25/11/2021


El passat 19 de novembre, vam celebrar la XIX Trobada de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum. Igual que l’any passat, enguany la trobada es va celebrar de forma virtual, fet que va afavorir la participació de més gent arreu del territori; vam comptar amb més de 70 assistents d’uns 50 hospitals de la Xarxa.

L'Esteve Fernández, coordinador general de la Xarxa, va inaugurar la Trobada reconeixent un cop més la tasca realitzada per tots els hospitals catalans en el control del tabac i va donar pas a la Laura Antón i la Montse Ballbè, que van comentar les darreres novetats de la Xarxa: 

En primer lloc, van anunciar les Acreditacions que es durant a terme els primers mesos del 2022 i per a les quals properament s’enviarà un correu amb els passos a realitzar i el formulari que caldrà omplir per recollir tota la informació possible de cada hospital. Les noves acreditacions es concediran al maig del 2022 abans de la Setmana sense Fum i a partir d’ara es realitzaran cada 4 anys.

Una altra novetat d’aquest any és que, a partir d’ara, les enquestes de consum de tabac als treballadors es faran en format online, tot i que igualment se seleccionarà una mostra aleatòria representativa dels treballadors del centre. A més, des de la Xarxa es facilitaran eines als hospitals per tal de fer-ne la comunicació i seguiment.

D’altra banda, van informar de les novetats en els cursos de formació de la Xarxa, que inclouen un nou curs online de tabac i salut mental i una formació específica a distància sobre tabac i cànnabis. A més, s’ha creat un document informatiu d’Accions en Xarxa amb tota la informació rellevant sobre la Citisina, que podeu consultar AQUÍ.

Finalment, van donar a conèixer la data de la VI Jornada de Tabac i Salut Mental, que serà el 25 de febrer de 2022 i se celebrarà de forma presencial.

Posteriorment, alguns dels hospitals membres de la Xarxa van compartir aspectes de la seva experiència implementant el projecte hospital sense fum als seus centres:

La Gemma Nieva i en Guillem Genovès, de l’Hospital de la Vall d’Hebron, van presentar la campanya “Dins el campus, fumar està fora de lloc”, dirigida a tots els professionals del centre amb l’objectiu que deixin de fumar dins el campus. 

Amb aquest mateix propòsit, la Victòria Olivé, de l’Hospital Clínic de Barcelona, va fer un repàs de les diferents campanyes que s’han implementat en aquest centre i els avenços aconseguits malgrat la pandèmia.

Finalment, la Mercè Margalef, de l’ICO de l’Hospitalet, va presentar la campanya “Allunyem el tabac” i els passos que s’han seguit per implementar-la en aquest centre.

Com a ponència final, l’Antoni Gual, de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, va fer una magnífica revisió de tot el camí fet des dels anys 70 fins ara pel que fa a tabac i hospitals, destacant el problema del tabaquisme en les persones amb trastorns mentals i reivindicant la feina feta des de la Xarxa i el Grup de Tabac i Salut Mental.

Per finalitzar, la Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública, va fer la cloenda de la jornada mostrant, com sempre, el seu suport personal a la labor de la Xarxa i agraint l’esforç i implicació de tots els professionals que contribueixen a crear ambients lliures de fum als centres on treballen.

Des de la Xarxa, us agraïm l’assistència a tots els que vau participar a la XIX Trobada de la Xarxa. L’any que ve ja serà la vintena! Esperem poder-la celebrar de manera presencial i retrobar-nos de nou amb tots vosaltres!

* Les presentacions les podeu consultar a l'Slideshare de la Xarxa.
Veure totes les notícies