VI Jornada de Tabac i Salut Mental. Tabac i salut mental, el repte persisteix

02/10/2022

         

El passat 30 de setembre d’enguany vam celebrar la VI Jornada de Tabac i Salut Mental després d’uns anys sense poder-la celebrar degut a la pandèmia per COVID-19.

A la jornada, la secretària de Salut Pública de Catalunya, la Dra. Carmen Cabezas, va ser l’encarregada de donar la benvinguda, en la que va destacar la importància d’intervenir en el control del tabac i en especial en les persones afectades de trastorns mentals. Va destacar també les noves mesures de control del tabac anunciades fa uns dies pel conseller de Salut, entre les quals està l’oferiment gratuït de fàrmacs per deixar de fumar en persones amb vulnerabilitat socioeconòmica, en la que molts cops es troben les persones amb trastorns mentals greus.

Després de la presentació de la jornada per part de l’Esteve Fernández de l’ICO i l’Antoni Gual de l’IDIBAPS, la jornada va iniciar-se amb un bloc sobre la intervenció en temps de COVID-19 on la Gemma Nieva, de l’Hospital Vall d’Hebron, ens va fer una revisió de les evidències científiques sobre la relació entre la covid i el consum de tabac, destacant el pitjor pronòstic de les persones que fumen. Seguidament, la Cristina Pinet de l’Hospital de Sant Pau ens va explicar com va afectar la pandèmia per COVID-19 als resultats dels tractaments per tabaquisme, especialment el període de confinament estricte com a principal afectació en persones amb poc temps d’abstinència.

Tot seguit, va tenir lloc un col·loqui moderat per Josep Maria Suelves de l’ASPCAT, per tal de debatre com es va viure la intervenció en tabac en temps de pandèmia. Hi van intervenir la Mireia Graell de l’Hospital Clínic, el Fernando Dinamarca de l’Hospital de Sant Pau i l’Araceli Valverde de l’ASPCAT. Els recursos emprats de visites telefòniques i teleconferències emprats durat la pandèmia se seguiran utilitzant de manera complementària a l’atenció presencial per a potenciar la proximitat amb el pacient.

Després de la pausa, es va iniciar un bloc moderat per Sílvia Mondon, de l’Hospital Clínic, més centrat en els professionals i la seva formació en intervenció en tabaquisme. En primer lloc, l’Antònia Raich, de la Fundació Althaia, va presentar un estudi realitzat en residents de salut mental de primer any constatant la poca formació en intervenció en tabac i alcohol rebuda durant la seva carrera universitària, i com aquesta baixa formació rebuda es relacionava amb un baix nivell d’intervenció en els seus pacients.

En segon lloc, la Francina Fonseca ens va explicar un altre estudi realitzat en diversos hospitals i que presenta quines són les barreres dels professionals de la salut mental per a intervenir en el consum de tabac dels seus pacients. D’aquest estudi es constata que molts professionals se senten poc preparats per intervenir i només una minoria dels pacients diu que els han preguntat si volen deixar de fumar.

Seguidament, la Montse Ballbè ens va presentar un altre estudi sobre el nivell de control del tabac en els dispositius hospitalaris de salut mental de Catalunya en els últims 10 anys, en el que es destaca com s’ha avançat molt en que les unitats de salut mental siguin totalment sense fum i, en conseqüència, també la intervenció per deixar de fumar en els pacients, tot i que queda molt camí per a la millora.

Posteriorment, es va obrir un debat sobre la formació en intervenció en tabac rebuda durant la carrera universitària i durant els anys de residència, amb la participació de tres residents de salut mental, la Yudit Ribas, Laia Tardón i la Bárbara Citolé (d’infermeria, medicina, i psicologia respectivament). Es constata que cal augmentar la difusió dels cursos existents d’ajuda per a deixar de fumar entre els residents de salut mental.

Com a presentació de novetats de la Xarxa, la Laura Antón ens va presentar el nou curs on-line sobre abordatge del consum de tabac en pacients amb trastorn mental i addiccions i altra oferta formativa en intervenció en tabaquisme de la Xarxa.

Per cloure la Trobada, la ponència final va ser a càrrec de Rafael Maldonado, professor de l'Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), qui va parlar de les interaccions entre la nicotina i el THC, i la influència d’ambdues en el risc d’addicció.

Amb un aforament complet, agraïm profundament a tots els assistents que hagin vingut i a tots els participants que van fer de la jornada un acte molt interessant i tot un èxit.

Esperem tornar-hi d’aquí dos anys!

                      




Veure totes les notícies