Experiències compartides dels professionals sobre l'ús de la CITISINA

28/11/2022

                 

Les dues xarxes de tabaquisme, la d´atenció primària (PAPSF) i la d´hospitals (XCHsF) us vam facilitar un formulari (de juny a novembre) per conèixer les experiències amb l´ús de la citisina des de la seva comercialització a Espanya, amb la intenció de compartir experiències del fàrmac, i així aprendre més entre tots i totes.

Al 2008 també vam fer una enquesta similar quan es va començar a comercialitzar la vareniclina i ara podem comparar les dades recollides amb els dos formularis.

Amb el formulari de la citisina s´han recollit 113 casos (casualment el mateix nombre que amb l'anterior de la vareniclina) i hem pogut comprovar que:

- Els efectes adversos son similars als de vareniclina (efectes gastrointestinals, trastorns de la son, augment de la gana o de pes, canvis d´humor o ansietat...).

- Amb la citisina, aquests efectes adversos, es troben amb menys freqüència (35%) que els que es van trobar a la vareniclina (58%).

- Es dona una abstinència elevada "AL MES" de deixar de fumar. Aquesta abstinència és similar en els dos fàrmacs. L´abstinència amb la vareniclina anava disminuint a mida que passaven els mesos.

Tornarem a preguntar als 3 i 6 mesos per poder comparar ambdós fàrmacs també en aquests períodes.

Volem agraïr tots aquells professionals que han compartit els casos per poder fer una breu valoració entre tots.

Podeu descarregar-vos aquí la presentació amb aquestes dades.

També podeu consultar aquí l'Accions Xarxa sobre la Citisina.

En aquest enllaç podeu trobar la Guia pràctica d'intervenció per ajudar a deixar de fumar, actualitzada.
Veure totes les notícies