L'Hospital Germans Trias participa en les '24 hores d'Innovació Barcelona'

11/04/2023

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol ha participat en les '24 hores d'Innovació Barcelona', proposant a estudiants el repte d'allunyar el fum dels hospitals.

Aquest esdeveniment, organitzat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, esdevé una competició per fomentar la creativitat i la innovació entre els estudiants de grau superior. 

La tercera edició d’aquest esdeveniment va reunir més de 1.400 estudiants de diferents centres de formació professional, majoritàriament de Catalunya i també d’altres centres espanyols. Durant 24 hores consecutives, els participants van treballar en grups per idear solucions creatives i viables als desafiaments plantejats per un total de 24 empreses i entitats. 

Des de la Unitat d’Innovació, i conjuntament amb el Comitè sense Fum de l’Hospital, ho va fer presentant el repte 'Allunyar el fum dels hospitals'. Malgrat tots els esforços que s’estan fent, allunyar el fum del tabac dels voltants de l’hospital continua sent un repte pendent, no només pel nostre hospital sinó per la majoria d’institucions sanitàries. Aquest repte buscava motivar als participants a trobar solucions innovadores per reduir l'exposició al fum del tabac al recinte hospitalari, millorant la qualitat de l'aire i la salut dels pacients, els visitants i el personal sanitari.

Així, sis grups van haver de fer front a aquest repte i sacsejar la seva ment per trobar la millor solució. Durant les 24 hores que va durar l’esdeveniment, van rebre xerrades per entendre el procés d’innovació, a més de comptar amb sessions de mentoria amb l’equip d’Innovació. 

Entre totes les solucions va destacar la idea de col·locar detectors de partícules contaminants provinents del tabac a les entrades dels hospitals, que a la vegada estarien connectades a pantalles digitals que se situarien al costat de les entrades i mostrarien visualment en una escala de colors -com un semàfor- la contaminació real en cada moment. D’aquesta manera, s’interpel·laria a la consciència social i a fer que els fumadors es desplacessin a altres àrees més allunyades de les entrades. A més les pantalles també servirien per mostrar missatges i informació rellevant per conscienciar als fumadors.

Per part del Comitè Sense Fum de l'Hospital es considera que “els joves ens han aportat noves idees que podem incorporar en les nostres estratègies i inclòs compartir amb la resta d'hospitals de la Xarxa Catalana d'Hospitals Sense Fum”. A més, s’ha convidat als guanyadors a assistir a la jornada sense Fum que l’Hospital organitzarà durant el mes de maig, perquè puguin conèixer quines són les futures accions en què l’Hospital està treballant.

Per a Mireia Cano, gestora de projectes d’innovació i de transformació digital a l’Hospital, l'esdeveniment “ha estat tot un èxit i ha demostrat el gran talent i la capacitat dels joves per aportar solucions innovadores i sostenibles als reptes del món actual”. Per la seva banda, Daniel Moreno, cap d’innovació de l’Hospital, destaca que el fet que l’Hospital Germans Trias sigui un dels dos hospitals que han participat al 24 hores d’innovació a tota Catalunya “posa en relleu el compromís del nostre centre, no sols amb la innovació i la salut, sinó amb la comunitat docent i amb els joves, que en qualsevol cas, són els innovadors del futur”.

Podeu visualitzar aquí els vídeos de les propostes dels grups participants al repte 12 "Allunyem el tabac":

Equip 95: Institut Narcís Monturiol 2

Equip78: Institut La Segarra

Equip 101: Institut Salvador Seguí

Equip 108: Institut Torre Vicens

Equip 84: INSTITUT BONANOVA 2


Enhorabona per aquesta iniciativa!


Veure totes les notícies