XXI Trobada anual de la Xarxa Catalana d'Hospitals sense Fum

04/12/2023

El passat 1 de desembre va tenir lloc la XXI Trobada anual de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) a l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en la que vam poder comptar amb la participació d'una bona part dels hospitals que la conformen.

Ana Bocio, Subdirectora general de Promoció de la Salut de l’ASPCAT, va donar la benvinguda als hospitals assistents amb un missatge engrescador per continuar la tasca del control del tabac des dels hospitals. La presentació de la Trobada va anar a càrrec del coordinador de la Xarxa Esteve Fernández, de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

                                                           

Tot seguit, Montse Ballbè i Laura Antón, coordinadores tècniques de la Xarxa, van fer balanç de les accions realitzades des de la Xarxa pel que fa als programes desplegats, la formació realitzada, els materials disponibles, etc.

Posteriorment, Victòria Olivé, de l’Hospital Clínic i Lídia Rubio, d’Althaia, sota el títol El camí cap a l’Or, repte aconseguit, van dialogar amb Esteve Fernández al voltant de l’acreditació internacional renovada recentment i les fites que han anat assolint en aquest camí.

Després del descans, es va introduir la taula d’experiències dels hospitals, de la mà de Josep M Suelves, Cap del Servei de Prevenció i Control del Tabaquisme i de les Lesions de l’ASPCAT. Els quatre hospitals van poder compartir amb l’audiència les diverses activitats que han desplegat darrerament, i van ser:

Maribel Llamas, del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital d’Olot sota el títol Creant xarxa a la comarca, explicant com ha estat l’experiència de seguiment des de les farmàcies per a aquells pacients que volen seguir el tractament un cop donats d’alta.

Consol Serra, del Servei de Salut Laboral de l’Hospital del Mar, va presentar el Programa La Mar de Saludable! On va compartir com han incorporat activitats de promoció de la salut entre els treballadors del Parc Salut Mar.

Mari Cruz Rodríguez, del Servei de Prevenció de Riscos Laborals de l’Hospital de Palamós, amb el títol Reactivant el projecte Hospital sense Fum, va presentar les diverses actuacions que han dut a terme per tal d’anar millorant progressivament fins a acreditar-se amb el nivell Argent, menció Or i plantejar-se presentar-se al nivell Or.

Finalment, Mª Teresa Puig, del Servei d’Epidemiologia Clínica i Salut Pública de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, amb el títol Implicació dels residents i estudiants en el projecte Hospital sense Fum, va compartir totes les actuacions que han implementat tenint com a focus principal la intervenció i avaluació en residents i estudiants.

Tot seguit, Antoni Baena, Director del Màster Universitari en Salut Digital (eHealth) de la UOC, va presentar Intel·ligència Artificial i futur dels hospitals, per ajudar a pensar sobre el futur que ens espera i els beneficis i entrebancs a l’hora de fer servir aquesta eina en el dia a dia en l’activitat hospitalària.

Per acabar, Carmen Cabezas, Secretària de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya va cloure l'acte amb reflexions per endur-se cap a casa i donant un impuls a la tasca que realitzem des dels hospitals en els projectes Hospital sense fum.

Moltes gràcies per tota la vostra feina i implicació!

Veure totes les notícies